Een ontkalker op basis van ionenwisseling werkt volgens het volgende principe:

Fase 1. de ontharding

Voor de onthardingsfase wordt een synthetische hars gebruikt die ionen kan uitwisselen. Deze kunsthars bestaat uit miljoenen kleine bolletjes samengepakt in de harscilinders van de ontkalker. Hard water stroomt vervolgens langs de bolletjes. In de harscilinder worden hiermee de calcium- en magnesiumionen uitgewisseld met natriumionen, waardoor het water onthard wordt, en ‘zacht’ zijn weg vervolgd door de rest van de woning.

Fase 2. de regeneratie

Door de uitwisseling van de harde deeltjes raken de harsbolletjes in de ontkalker langzaam verzadigd met calcium- en magnesiumionen, en verliezen zo uiteindelijk hun onthardingsvermogen. Ze hoeven dan echter niet vervangen te worden. Door middel van een tegenstroom met een speciaal ‘regeneratiezout’, kunnen ze worden schoongespoeld.

Deze zoute oplossing bestaat namelijk uit natrium en chloride ionene. Wanneer de natriumdeeltjes in contact komen komen met de verzadigde harsbolletjes, zal het hars de natriumionen opnemen. Calcium en magnesiumionen worden nu losgelaten en verdwijnen met het spoelwater door de de afvoer.

Hierna kan er weer een begin worden gemaakt met fase 1, die van ontharding.

Links:

> Beste waterontharder